Završeno Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore i veterane

HVP 2023 1xSM

Na veslačkoj stazi Jarun u Zagrebu je za vikend 22-23. travnja 2023. godine održano Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore i veterane. Naš klub je nastupio s malobrojnom ekipom od 5 veslača i jednom veslačicom u konkurenciji seniora, te s kombiniranim veteranskim osmercem.

Posada od koje smo najviše očekivali na ovom Prvenstvu bio je Damir Martin u samcu seniora, i on je svojim superiornim nastupom ta očekivanja i opravdao osvajanjem naslova prvaka Hrvatske. Vjerujemo da su ove dvije vrlo dobro odrađene utrke u prednatjecanju i drugi dan u finalu pokazatelj da je Damir na putu povratka u pravu formu, i da će u ostatku sezone ići prema glavnom cilju za ovu godinu, a to je ostvarivanje norme za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Posada od koje nismo znali što očekivati i koja se svojim nastupom ugodno iznenadila sve osim svojeg trenera Borisa Martina je Petra Mardešić, koja je nastupila u disciplini samca za lake veslačice, i osvojila sjajnu brončanu medalju! Uspjeh je time veći to je Petra još uvijek u dobnoj kategoriji mlađih juniorki, a svojim nastupom je pokazala da je sigurno budućnost našeg kluba u ženskom veslanju. Nastupili smo i u disciplini četverca na pariće za seniore u sastavu Mateo Trbuhović, Fran Šuk, Luka Sabelja, Roko Bogdanović, u posadi sastavljenoj od seniora B, juniora i jednog mlađeg juniora. U snažnoj konkurenciji osvojeno je vrlo dobro četvrto mjesto, i to s malim zaostatkom pa je dojam da će nastavak sezone za sve ove veslače, svakom u svojoj kategoriji, donijeti još dobrih rezultata. Tradicionalno odlično, s pobjedom, su nastupili i naši veterani u sastavu kombiniranog osmerca Darko Mikić, Goran Mihovilović, Dinko Tvrtković, Željko Kisić (iz VK Jadran Rijeka), Zdravko Anđel, Zvonimir Borbaš, Damir Jakelić, Domagoj Telišman (iz VK Trešnjevka), kormilar Silvijo Petriško, koji već par godina dominiraju tom disciplinom u Hrvatskoj.

Samo Prvenstvo je inače održano po lijepom vremenu i fer uvjetima za sve natjecatelje i natjecateljice. Iako su klubovi, koji već godinama u hrvatskom veslanju većinom nemaju masovnije seniorske pogone bili prisiljeni popuniti brojne posade veslačima i veslačicama iz juniorskih, mlađe juniorskih i veteranskih kategorija, ipak je bilo lijepo vidjeti brojne utrke s popunjenim stazama. Naš klub je sa spomenuta 6 natjecatelja u ukupnom bodovanju osvojio sedmo mjesto među 16 klubova koji su na ovom prvenstvu osvajali bodove, dok je ukupni pobjednik bio HAVK Mladost iz Zagreba ispred Trešnjevke iz Zagreba i Iktusa iz Osijeka.

Rezultate svih utrka možete pogledati na Furki sport stranici Prvenstva, a liste finalnog bodovanja i druge detalje oko prvenstva na stranici Hrvatskog veslačkog saveza