Veslačka sezona 2023 u punom zamahu

Krštenje čamaca 2023-04

U proteklih par tjedana imali smo vrlo dinamičan program veslačkih aktivnosti. Prvo smo na maloj svečanosti obilježili završetak akcije prikupljanja sredstava za rad škole veslanja. Nastupili smo zatim 29. travnja 2023. na regati Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, dok smo za vikend 6. i 7. svibnja 2023. imali dvostruki program: održana je regata Svjetskog kupa u veslanju u Zagrebu, dok su mlađe kategorije nastupale na jakoj međunarodnoj juniorskoj regati u Minhenu, Njemačka.

Kako smo već izvijestili ranije, krajem prošle godine imali smo uspješnu akciju prikupljanja sredstava putem društvenih mreža, tzv. crowdfunding kampanju. S prikupljenim sredstvima nabavljena su, pored ostale opreme, i dva nova školska čamca, dvojac na pariće i samac. Na maloj svečanosti u prostorima kluba u Trnjanskoj 117 okupili smo se da dodijelimo plakete kao priznanje i zahvalu istaknutijim donatorima.

U subotu 29. travnja smo sudjelovali na II regati Hrvatskog veslačkog kupa Miljenko Finderle u Vukovaru. Ta regata se tradicionalno održava i pod nazivom Regata Sv. Filipa i Jakova. Nekoliko fotografija naših posada s te regate kao i listu osvajača medalja možete pogledati na Instagram stranici VK Croatie, a više informacija o regati na stranici HVK Vukovar.

U terminu od 5. do 7. svibnja 2023. Zagreb je ponovno imao čast na veslačkoj stazi Jarun ugostiti svjetsku veslačku elitu. Pod organizacijom Svjetske veslačke federacije FISA organizirana je prva regata ovogodišnjeg Svjetskog kupa u veslanju. Na regati smo nastupili s dva predstavnika:
Damir Martin je nastupio u brojnoj i kvalitetnoj konkurenciji samaca seniora. Odradio je čak četiri utrke: prednatjecanje, četvrtfinale, polufinale i finale B, od koje tri trke odlično. Osvojeno prvo mjesto u B finalu najava je da se Damir vraća u natjecateljsku formu nakon problema s ozljedama i nadamo se da može krenuti prema glavnom cilju sezone, a to je osvajanje norme za OI 2024 u Parizu. Norma za OI je osvajanje jednog od prvih 9 mjesta na Svjetskom prvenstvu u rujnu, što prema svemu viđenom na ovoj regati izgleda kao dohvatljiv cilj.
Fran Šuk je nastupio u sastavu muškog četverca na pariće, zajedno sa Karlom Borkovićem, Davorom Poljančićem i Rokom Boškovićem. To je posada koja je sastavljena redom od B seniora i nije imala puno zajedničkih treninga do sada. Ipak, utrke su odradili odlično i četvrto mjesto s malim zaostacima za medaljom (0,05 sekundi!) pokazuje da ova posada svakako ima potencijal za dobar nastavak sezone, posebice u konkurenciji B seniora.

Nekoliko fotografija pronađite na Instagram stranici VK Croatie, a snimke finalnih utrka, sve rezultate kao i druge informacije o regati Svjetskog kupa na stranici FISA-e.

U istom tjednu održana je i jaka međunarodna juniorska veslačka regata u Minhenu, Njemačka, koja je tradicionalno najjače juniorsko natjecanje u ovom dijelu sezone. Kako se radi o natjecanju s velikim brojem prijavljenih posada, kroz dva dana natjecanja tipično se odvesla veći broj utrka u različitim skupinama. Stoga krajnji rezultat ovisi o ždrijebu odnosno kasnije finalnim skupinama koje organizator slaže po plasmanu ali i po ostvarenim vremenima ranijih utrka. U sklopu hrvatske veslačke vrste nastupila su i dva naša veslača:
Mateo Trbuhović je nastupio u kombinaciji juniorskog dvojca na pariće u kombinaciji s Ivanom Talajom. Dečki su odradili tri utrke u kojima su osvojili dva druga i jedno treće mjesto.
Luka Sabelja je nastupio u disciplinama samaca mlađih juniora te dvojca na pariće mlađih juniora u kombinaciji sa Josipom Jakšićem. Luka je sve utrka odradio odlično i pokazao da je već u prvoj godini svoje kategorije u visokoj razini kvalitete. U svojim utrkama osvojio je u samcu dva puta drugo mjesto, a u dvojcu na pariće jedno treće i jedno prvo mjesto.

Sve rezultate, fotografije i druge informacije sa ove regate možete naći na stranici regate .