Nastavak sezone 2023 i novi odlični nastupi

Jumbo regata 2023 2xJMB

Kroz mjesec svibanj i lipanj ove 2023. godine je kalendar veslačkih natjecanja donio vrlo gust raspored regata. Tako su naši veslači i veslačice nastupali u sastavu reprezentacije na Europskom prvenstu u veslanju za juniore te također i na Europskom prvenstvu u veslanju za seniore. Dodatno su održane i 31. Intercity regata te Jumbo regata u Zagrebu.

Prva je na red došla 31. Intercity regata, odražana za vikend 13. i 14. svibnja 2023. na zagrebačkom jezeru Jarun. Radi se o regati na kojoj su naši veslači i veslačice nastupili uglavnom u mlađim uzrastima. Šteta da vrijeme nije bilo idealno pa je natjecanja često pratila kiša i vjetar, ali to nije omelo naše posade u vrlo dobrim nastupima. Medalje su osvojili, redom:
PRVI DAN
– KMA 2x Filip Kitarović, Luka Hotko – prvo mjesto
– Kmix A/B 4x+ gig Adam Henig, Maroje Jurić, Juraj Rihtar, Marin Radoš, Jakov Kitarović (kormilar) – drugo mjesto
– JMB 1x Matej Vraneša – treće mjesto
– JMA 2x Luka Cvitanović, Roko Bogdanović – treće mjesto
DRUGI DAN
– JMB 4x Luka Sabelja, Matej Vraneša, Gabriel Dunaj, Marko Sredić – prvo mjsto
– JMB 1x Marin Radoš – drugo mjesto
– Veterani Mix 8+ kombinacija Maroje Jurić (kormilar) – drugo mjesto.

Sve rezultate pronađite na stranici FURKI sport, a fotografije naših posada na Instagram stranici VK Croatie: prvi dan i drugi dan

Europsko prvenstvo u veslanju za juniore održano je u Francuskoj, u terminu 20-21. svibnja 2023. godine. Regata je održana na jezeru Lac du Causse nedaleko grada Brive-la-Gaillarde, u središnjoj Francuskoj. U sastavu hrvatske izborne vrste nastupio je naš Mateo Trbuhović i to u sastavu dvojca na pariće JMA s Ivanom Talajom iz Mladosti. Nakon odličnog nastupa u prednatjecanju i plasmana u polufinale dečki nisu uspjeli ući u finale A, a nastup u finalu B su nažalost morali propustiti zbog bolesti. Osnovne informacije o ovoj regati pogledajte na stranici Europskog juniorskog prvenstva u veslanju, a rezultate utrka na stranici rezultata.

U U tjednu nakon juniora na Europskom prvenstvu u veslanju za seniore okušali su se i naši seniori i seniorke. Prvenstvo je održano u terminu 25-28. svibnja 2023. na lokaciji jezera Bled u Sloveniji. Hrvatska je imala snažnu reprezentaciju, u sastavu koje su se našli i naš Fran Šuk u posadi četverca na pariće SMA, te Damir Martin u posadi samca SMA 1x. Damir je nastavio trend rasta forme, na Bledu je izveslao jednu sjajnu i vrlo brzu trku u repesažu s kojom se plasiro u polufinale. Nažalost, forma još nije takva da može ponoviti nekoliko brzih utrka u kontinuitetu, unutar kratkog razmaka. No čini se da je Damir na pravom putu prema glavnom cilju sezone, a to je SP u rujnu gdje treba pokušati izvaditi normu za Olimpijske igre. Što se tiče četverca na pariće, pokazalo se da je za našu posadu, koja je sastavljena u cijelosti od mlađih seniora (U23) konkurencija ipak bila ponešto prejaka, pa je bilo teško očekivati zapaženiji rezultat. Ipak, ta posada svoj glavni cilj za ovu sezonu ima na natjecanjima U23 kategorije, pa se nadamo da će kroz sezonu biti dobrih rezultata.

Od ostalih nastupa možemo izdvojiti novu sjajnu pobjedu proslavljenog hrvatskog dvojca na pariće Valent i Martin Sinković, koji su još jednom demonstrirali svjetsku klasu osvajanjem zlatne medalje. Čudesan slijed vrhunskih rezultata se tako nastavlja, čestitke dečkima i cijelom timu koji ih prati što su kako se čini i dalje sposobni nastaviti ovu nezapamćenu dominaciju u europskom i svjetskom veslanju kroz niz godina.

Snimke utrka, sve rezultate i mnoštvo drugih detalja o ovom Prvenstvu možete naći na FISA stranici Prvenstva Europe u veslanju.

Za vikend 3. i 4. lipnja na red je došla tradicionalna JUMBO regata 2023 na veslačkoj stazi Jarun u Zagrebu, i to njeno 25. izdanje. Regata je poslužila i kao izborna regata za sastav djela reprezentativnih posada. Naši veslači i veslačice nastupili su s odličnim rezultatima, pa su osvojene medalje kako slijedi:
– 2xJMB Luka Sabelja (kombinacija s VK Korana) – prvo mjesto
– 4xJŽB Petra Mardešić (kombinacija s VK Korana i VK iktus) – prvo mjesto
– 1xSM Fran Šuk – drugo mjesto
– 2x SM Fran Šuk (kombinacija s HVK Gusar) – drugo mjesto
– 8+ veterana Damir Jakelić, Zvonimir Borbaš, Zdravko Anđel, Dinko Tvrtković, Darko Mikić, Željko Kisić i kormilar Silvijo Petriško (u kombinaciji s Karlovcem i Jarunom) – prvo mjesto

Tim nastupima su Petra, Luka i Fran potvrdili svoja mjesta u reprezentativnim posadama za sljedeća natjecanja. Čestitamo veslačima, veslačicama i trenerima Anti i Bori! Čestitke jasno i svim ostalim našim natjecateljima koji ovaj puta nisu došli do medalja, ali su pokazali napredak i borbeno veslanje.

Sve rezultate JUMBO regate pogledajte na stranici Furki sport HVS, a brojne fotke naših posada na Instagram stranici VK Croatia.