SP u veslanju 2023 – Damiru Martinu olimpijska norma!

Na završenom FISA Svjetskom prvenstvu u veslanju 2023, koje je održano u terminu 3.9. – 10.9.2023. u Beogradu, Srbija, naš veslač Damir Martin ostvario je glavni cilj sezone. Naime, osvajanjem 6. mjesta u finalu ispunio je normu za Oilimpijske igre koje će se održati sljedeće godine u Parizu!

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u veslanju je, osim nadmetanja za naslove svjetskih prvaka, u sebi nosilo i dodatnu težinu. Naime, prva je to bila prilika svim reprezentacijama da ispune normu za Olimpijske igre i na taj način osiguraju mjesto za svoje posade na najvažnijem natjecanju u karijeri za svakog veslača i veslačicu. Stoga su čak i posade koje su bile favoriti za medalje ipak prije svega u najavama potencirali da je primarni cilj ipak osvojti plasman za Pariz, jer ostati bez norme na SP svako momčad vodi u vrlo neizvjesnu borbu za preostala mjesta na kvalifikacijskim regatama sljedeće godine.

Tako je i naš veslač Damir Martin kroz cijelu ovu sezonu pažljivo planirao formu na način da se ostvari jedno od prvih 9 mjesta na Svjetskom prvenstu koje su donosile normu za OI u samcu seniora. Kroz sezonu je Damir nastupao na različitim regatama na način da je svako natjecanje bilo stepenica na tom putu. Rezultati kroz sezonu su pokazali da je samo nekoliko skifista značajno bržih ove sezone od Damira, dok su primjerice 7. mjesta na regatama Svjetskog kupa ili ostvareno B finale na Prvenstvu Europe pokazali da se sa većinom ostalih konkurenata Damir može nositi. Tako je bilo i Beogradu, gdje je Damir u svim trkama bio konkurentan i u samom vrhu, pokazaviši da i dalje može i zna veslati brže od većine konkurencije od kojih su neki i 15-tak godina mlađi. Ključne trke su bile trke četvrtfinala i polufinala, gdje je naš veslač ostvario željeni cilj i tako si osigurao miran period priprema koji će nadamo se kuliminirati još jednim, za Damira četvrtim, nastupom na Olimpijskim igrama. Osim Nijemca Ziedlera koji je dominirao kroz cijelu godinu – zlato na SP, pobjede na sva tri Svjetska kupa te bronca na PE – ostali veslači u samcima su po vremenima u većini trka bili slični Damirovim vremenima. Dakle, očekujemo da ako Damir bude pošteđen ozljeda i realizira uspješnu sezonu priprema i testnih utrka, na OI u Parizu možemo ponovno očekivati sjajne vijesti. Stoga čestitke Damiru i treneru Srećku Šuku na još jednom povijesnom rezultatu za hrvatsko veslanje!

Ostali kolege iz hrvatske reprezentacije su takođe ostvarili izvanredne nastupe na natjecanju u Beogradu, na stazi Ada Ciganlija. Braća Valent i Martin Sinković (oba HAVK Mladost) su ostvarila povratak na podij, te osvajanjem srebra iza ove godine neprikosnovene posade Nizoremske pokazali da će na OI u Parizu i dalje biti visoka prepreka svakome tko želi do naslova olimpijskog pobjednika. Ne sumnjamo da će Valent i Martin učiniti sve da u Parizu budu kandidati za najviši plasman. Također je sve razveselio i nastup braće Anton i Patrik Lončarić (HAVK Mladost) u dvojcu bez kormilara, koji su u dvije šokantne trke dobijene u samom finišu prvo ušli u B finale, a onda tamo uspjeli ostvariti plasman na OI! Velika je šteta što i naša četvrta posada s realnim šansama da se bore za olimpijsku normu, a to su sestre Ivana i Josipa Jurković (VK Trešnjevka)u dvojcu bez kormilarki kod djevojaka, nisu zbog bolesti mogle pokazati ono za što vjerujemo da su bile spremne. No, postoji još jedna šansa sljedeće godine na pred-olimpijskoj regati pa im dajemo svu moguću podršku na tom putu.

Samo prvenstvo je inače bilo sjajno po prikazanoj kvaliteti veslanja, a uzbudljivo najviše zbog normi za OI zbog kojih su ovaj puta ne samo A finala već i četvrtfinala, polufinala i B finala bila puna drame i vrhunskih nastupa. Prvenstvom su dominirale posade Nizozemske, Velike Britanije i Rumunjske, ali se vidjela širina kvalitete i napredak po svim kontintentima i disciplinama. Stoga vjerujemo da će OI u Parizu biti još jedno natjecanje vrhunske kvalitete i na čast veslačkom sportu.

Sve rezultate kao i snimke svih A i B finala možete pogledati na FISA stranicama.