Regata CROATIA OPEN po jubilarni 40-ti puta!

Croatia Open 2024

Jubilarno 40-to izdanje tradicionalne veslačke regate Croatia Open okupilo je sudionike iz čak trinaest zamalja (Slovenija, Srbija, Turska, Moldavija, Mađarska, Bugarska, Gruzija, Latvija, Slovačka, Italija, Austrija, Estonija i Hrvatska). Regata je održana 6. i 7. travnja 2024. godine na regatnoj stazi Jarun u Zagrebu, u organizaciji našeg kluba te uz pomoć VSZ-a i HVS-a.

Ove godine vremenski uvjeti su nas dobro poslužili, jer iako je bilo nešto malo vjetra oba dva dana (prvi dan bočna kontra, drugi dan povremeno sa vjetar) uvjeti su bili odlični za veslanje i regularni. To je bilo važno jer je regata imala posebnu težinu ove godine. Naime, za neke reprezentacije uključujući Hrvatsku ova je regata bila kriterijska za sastav reprezentacije. Bilo je stoga određen broj utrka na vrlo visokom nivou, i sa posebno velikim tenzijama. Rezultati utrka za mnoge posade definirale sastave reprezentacija kako za Olimpijske igre tako i za pravo za nastup na kvalifikacijskim regatama za Olimpijske igre. Ulozi su bili veliki, i napetost primjetna kako za veslače i veslačice tako i za trenere i gledatelje.

Za hrvatsku veslačku javnost u centru interesa su bile utrke u disciplinama u kojima Hrvatska ima ostvarenu olimpijsku normu, a to su dvojac bez kormilara, dvojac na pariće i samac za seniore. Tu je naš Damir Martin drugim mjestom u A finalu u samcu seniora iza odličnog Rusa sa putovnicom Srbije Pimenova potvrdio svoje mjesto evidentnog kandidata za OI. Isto su pobjedom u finalu A u dvojcu bez kormilara napravili i braća Sinković. Veliki korak su postigli i braća Lončarić drugim mjestou u finalu A u dvojcu na pariće, ali ispred svih drugih hrvatskih posada. Od ostatka naših veslača i veslačica koji tek moraju doći od normi za Pariz ističemo dobro veslanje u dvojcu bez seniorki sestara Jurković, te solidnu grupu seniorskih i B seniorskih skulera, gdje bi bilo zgodno vidjeti može li se možda prirediti neki četvrerac skul za pokušaj plasmana na OI.

Od klupskih veslača, osim već spomenutog Damše istaknuli su se još sljedeći veslači medaljama ili plasmanom u finale A:
– 1x JMB Luka Sabelja – prvo mjesto finale A
– 2x KM Mario Špoljar u kombinaciji s Josip Cvitaš iz VK Zagreb – drugo mjesto F2
– 4x JMB Fran Alibegović, Karlo Maričević, Gabriel Dunaj, Marko Sredić – treće mjesto finale A
– 2- JMA Matej Vraneša, Roko Bogdanović – 5, mjesto finale A

Nastup i rezultati našeg kluba mogli su biti i bolji da nismo imali veliki propust s kašnjenjem na start i diskvalifikaciju čak dvije naše posade u finalu A discipline 2x JMB. U globalu regata je bila vrlo kvalitetna, utrke zanimljive te su to bila dva odlična veslačka dana na Jarunu.

Regata je okupila i značajan broj članova kluba koji su pomogli u organizaciji regate. Posebno zahvaljujemo roditeljima veslača kao i sponzorima koji su svaki na svoj način doprinijeli da se regata održi na najvišem nivou.

Rezultate svih utrka možete pogledati na Furki sport stranici HVS-a