Dobri nastupi na prvoj regati Svjetskog kupa u Vareseu

Na prvoj ovogodišnjih regati Svjestskog kupa u veslanju, koja je održana od 12. do 14. travnja u Vareseu, Italija, nastupila je i reprezentacija Hrvatske u kojoj je su samcu seniora svoju formu provjerio i naš Damir Martin. Nastup je bio odličan, očito je da pripreme za Europsko prvenstvo i kasnije Olimpijske igre idu prema planu.

Naš Damšo je morao odraditi čak četiri utrke u tri dana: prednatjecanje, četvrt finale, polufinale i finale. Prve tri utrke je odradio supeoriorno, pobjedama u sva tri kruga prednatjecanja, i s vremenima u vrhu svih ostalih grupa. U finalu je u drugom dijele staze, uslijedio manji pad i osvojeno šesto mjesto, ali to nije previše pokvarilo ukupno dojam. Naime, čini se da čamac plovi kao u najboljim godinama, pokazana fizička sprema je na potrebnoj razini, nitko od konkurenata iz svjetskog vrha nije pokazao neku posebno veću brzinu. Štoviše, Damir i kroz ove trke se ravnoprvno borio sa konkurencijom koja je već ovdje i početku sezone veslala tempo od 38-40 zaveslaja u minuti na brzinama čamca koje je on postizao s 34-35 zaveslaja, dakle dojam je da forma može ići još nešto gore za razliku od konkurencije koja već vesla praktično u vrhu forme. Istina je da u Vareseu nije bilo još ponekog brzog konkurenta (recimo, Grk i Novozelanđanin) ali velika većina ostalih na čelu s pobjednikom Ziedlerom su bili tu. Dakle, vjerujemo i nadamo se da Damir može, održavanjem ove forme i onda konačnim dizanjem za Pariz, ponovno biti neougodan protivnik svima i da se ne mora bojati za dobar plasman.

Od ostalih naših ekipa dobro su veslali braća Sinković u dvojcu bez kormilara. Iako osvojeno četvrto mjesto je ponešto ispod čudesnog standarda na kojeg su nas naviknuli proteklih godina, to je i dalje sam svjetski vrh. Poznavajući ih vjerujemo da će do Pariza, usprkos što godine idu a konkurencija nadolazi, opet biti momčad za postolje. Braća Lončarić u dvojcu na pariće su bili osmi u (drugi u B finalu). Njima je promjena discipline također izazovna ali u gustoj konkurenciju dublova seniora ni taj rezultat nije za podcijeniti. Ipak, za najviše plasmane će trebati još napredovati što nije lako.

Bio je to vrlo dobar i zanimljiv uvod u sezonu, u kojoj slijede nova natjecanja počevši s Europskim prvenstvom za par tjedana. Jako su se dobrima pokazale reprezentacije Velike Britanije, Nizozemske i Italije, Nijemci se polako vraćaju, biti će jako zanimljivo kad se priključe još i prekomorske zemlje s najjačim posadama. Rezultate, fotografije i snimke svih finalnih utrka možete pogledati na stranici FISA-e